Daugavpils Latviešu kultūras centra jauktais koris "Daugava"

Daugavpils Latviešu kultūras centra jauktais koris Daugava Jauktais koris

Darbības vieta

Daugavpils pilsēta

Darbības gadi

1956

Diriģenti

Staņislavs Broks, Terēzija Broka, Pēteris Trulis, Harijs Kraulis, Silvija Sudņika, Edgars Znutiņš, Jevgeņijs Ustinskovs

Informācija

Jauktais koris „Daugava” (sākotnējais nosaukums – Daugavpils 1. kultūras nama koris) tika dibināts 1956. gada oktobrī. Pirmais kora vadītājs bija Staņislavs Broks, vēlāk kori vadīja Terēzija Broka, Pēteris Trulis, Harijs Kraulis, Silvija Sudņika un Edgars Znutiņš. No 1996. gada tā mākslinieciskais vadītājs ir pieredzējis mūziķis-diriģents Jevgeņijs Ustinskovs, diriģente – Alīna Lapinska.
Kora sastāvā pārsvarā ir jaunieši no Daugavpils mācību iestādēm. Kolektīvam ir plašs repertuārs − no renesanses autoru darbiem līdz XXI gadsimta skaņdarbiem. Nozīmīgu vietu kora repertuārā ieņem arī garīgā un tautas mūzika.
Koris ir piedalījies daudzos Vispārējos dziesmu un deju svētkos Rīgā, Latgales novada dziesmu svētkos. Ir ieņemtas godalgotas vietas Dziesmu svētku konkursos. Kolektīvs aktīvi piedalās dažādos pasākumos un projektos, sadarbojas ar Daugavpils teātri, ir uzstājies Latvijas Radio 2 aptaujas “Muzikālā banka” apbalvošanas ceremonijās. Koris ir vairāk nekā 30 starptautisko konkursu laureāts (ir kļuvis par VI Vispasaules jaunatnes festivāla laureātu). 2000. gadā ir iegūta Galvenā balva IV starptautiskajā koru konkursā Viļņā. 2001. gadā − I vieta un speciālā balva XIII starptautiskajā koru konkursā Klaipēdā. 2015. gadā “Daugava” ieguva 1. vietu konkursā INTERFOLK Sanktpēterburgā. Viens no lielākajiem kora sasniegumiem 2016. gadā ir sudraba un zelta medaļu iegūšana prestižākajā Pasaules koru olimpiādē Sočos (Krievijā). Koris “Daugava” bija vienīgais, kas pārstāvēja Latviju šajā koru olimpiādē. Tas kļuva par Daugavpils “Gada balvas – 2016” laureātu nominācijā “KULTŪRA”.
Ir koncertēts Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā, Polijā, Ukrainā, Krievijā, Vācijā, Nīderlandē, Austrijā, Francijā, Itālijā, Ziemeļmaķedonijā, Ungārijā, Lielbritānijā, Zviedrijā, Spānijā.

Saistība ar Latgales Dziesmu svētkiem

Koris piedalījās Latgales Dziesmu svētkos Daugavpilī 1990., 2005., 2010. un 2015. gadā.

Izmantotie avoti

Latgales mūzikas kultūra vakar un šodien : zin. rakstu krāj. / sast.: Ilma Grauzdiņa, Ēvalds Daugulis ; DU Mūzikas un mākslu fak. - Daugavpils : Saule, 2005. - 103 lpp. : il.  ISBN 9984-14-285-X
vienibasnams.lv
daugavpils.lv

Citi resursi

Literatūras saraksts par kora darbību LCB e-katalogā