Ilūkstes novada Šederes pagasta Lašu koris

Ilūkstes novada Šederes pagasta Lašu koris Jauktais koris

Darbības gadi

1994

Diriģenti

Maija Žigajeva

Informācija

Lašu kora pirmsākumi meklējami 1895. gadā, kad Lašu pagasta vecākais Jānis Bērtulāns un skrīveris Fricis Kupče bija sagatavojuši jaunatni IV Vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem. 1933. gadā Pēteris Indāns Lašu kori prezentējis pirmajos Ilūkstes novada dziesmu svētkos. Lašu koris dziedājis arī pēckara gados, nesdams citus nosaukumus.
1994. gadā koris atgūst savu vēsturisko Lašu kora nosaukumu un tā paša gada oktobrī Eglaines kultūras namā notiek pirmais kora mēģinājums. Koris dziedājis arī XX, XXIII un XXIV vispārējos latviešu dziesmu svētkos, Latgales dziesmu svētkos Daugavpilī. Kora pirmā un vienīgā diriģente ir Maija Žigajeva. Viņa atzīstas, ka Lašu koris ir viņas brīvais laiks, svētku diena, dziesmu svētki: „Labi, ka mums ir Lašu koris. Viņu dziesmai ir vienreizējs skanējums, jo viņi ļoti mīl dziedāt un mīl dziesmu! Klausoties viņos, atveras debesjums!”

Saistība ar Latgales Dziesmu svētkiem

Piedalījās 2005. gada un 2010. gada un 2015. gada Latgales Dziesmu svētkos Daugavpilī.

Izmantotie avoti

Jonāne Egita Terēze.Atjaunotais Lašu koris skan jau 15 gadus : [par Lašu kora (Daugavpils rajona Šēderes pagasts) jubilejas koncertu Šēderes kultūras namā] / Egita Terēze Jonāne ; tekstā stāsta kora diriģente Maija Žigajeva // Latgales Laiks. - ISSN 1407-9208. - Nr.40 (2009, 29.maijs), 23.lpp. : fotogr.
ilukste.lv

Citi resursi

Literatūras saraksts par Lašu kora darbību LCB e-katalogā